гинекомастия

Всичко за гинекомастията

Гинекомастия и всичко за нея

Гинекомастия е често срещано състояние при мъжете, където се наблюдава увеличение на гърдите. Така наречените женски гърди при мъжете се получават от дисбаланс при съотношението на хормоните. Гинекомастията не е повод за притеснение от здравословна гледна точка. Тя по-скоро е козметичен дефект и би повлияла най-вече на мъжкото самочувствие. Състоянието се получава в следствие на нарушение на ендокринната система. Класическата особеност на гинекомастията е уголемяване на мъжките гърди, като пациентите най-често го оприличават на бучки в гърдите. Това уголемяване може да се появи на едната гърда или на двете едновременно и е често свързано с болки в гърдите.

Как можем да я прикрием

Ако сте стигнали до тук в статията, е ясно, че най-вероятно сте преоткрили Вашето състояние, или състояние на Ваш познат. И в двата случая, човека който има гинекомастия страда от много ниско самочувствие, комплекси. Много вероятно е това да остане в съзнанието на човека за дълго време. За щастие има изключително ефективен начин за прикриване на гинекомастия. Това се прави посредством така нареченото бельо за гинекомастия. То е специално проектирано, така че да упражнява компресия в областта на гърдите. Това се получава посредством стегнат ластик, който обгръща мъжкия торс и двойна подплата за по-ефектно притискане. Потниците са подходящи както за дългосрочен, така и за краткосрочен план. Ако сте преминали през операция за гинекомастия, можете да се възползвате и от компресионните им свойства за да довършите действието на интервенцията.

Как се лекува

Леките случаи на гинекомастия в юношеството могат да бъдат лекувани със съвети за навиците на начина на живот, като правилна диета и упражнения с висока активност. В по-тежки случаи може да се опита медикаментозно лечение, а при патологичните случаи се прибягва и до хирургическа интервенция.

Медикаментозно лечение

Медицинското лечение на гинекомастията е най-ефективно, когато се прави през първите две години след началото на увеличението на гърдите. Опитите показват, че най-безвредното и ефективно лечение на гинекомастия не включва концентрирани лекарствени средства. Хранителната добавка се счита за най-ефикасния метод за редуциране на гинекомастия. Точно поради тази причина нашия онлайн магазин се е съсредоточил именно върху този тип лечение. Хранителната добавка за гинекомастия Ginex Alpha е с 99% успех при лечението.

Хирургично лечение

Ако се лекува хронична гинекомастия, обикновено се изисква хирургично отстраняване на жлезистата тъкан. Хирургическите подходи при лечението на гинекомастията включват подкожна мастектомия , мастектомия с асистирана липосукция, лазерна асистирана липосукция и лазерна липолиза без липосукция. Усложненията на мастектомията могат да включват хематом , хирургична рана, асиметрия на гърдата, промени в усещането в гърдите, некроза на ареолата или зърното, серома , забележими или болезнени белези и контурни деформации.

Причини за гинекомастия

Развитието на гинекомастията обикновено се свързва с доброкачествени промени в пубертета.  75% от случаите в пубертет се прекратяват в рамките на две години от началото им без лечение. В редки случаи е известно, че гинекомастията се проявява във връзка с определени болестни състояния. Патологичните причини за гинекомастията са различни и могат да включват синдром на Клайнфелтер , някои ракови заболявания, ендокринни разстройства , метаболитна дисфункция, различни лекарства или могат да се появят поради естествения спад в производството на тестостерон .

Нарушения в ендокринната система, които водят до увеличаване на съотношението на естрогените / андрогените се смята, че са отговорни за развитието на гинекомастия. Това може да се случи дори ако нивата на естрогени и андрогени са подходящи, но съотношението се променя. Диагнозата се основава на признаци и симптоми.

Предполага се, че гинекомастията се причинява от променено съотношение на естрогени към андрогени, медиирано от увеличаване на производството на естроген, намаляване на производството на андроген или комбинация от тези два фактора. Естрогенът действа като хормон на растежа, за да увеличи размера на мъжката гръдна тъкан. Причината за гинекомастия не е известна в около 25% от случаите. Изчислено е, че наркотиците причиняват 10-25% от случаите.

Някои здравословни проблеми при мъжете, като чернодробно заболяване, бъбречна недостатъчност или нисък тестостерон, могат да причинят нарастване на гърдите. Лекарствата и заболяванията на черния дроб са най-честата причина при възрастните. Други медикаменти като метадон , противогъбични лекарства като кетоконазол, антибиотици като метронидазол също са известни, че причиняват гинекомастия.

Физиологична

Много новородени от двата пола показват развитие на гърдите при раждането или през първите седмици от живота си. По време на бременността плацентата преобразува андрогенните хормони в естрогени. Съответно след като тези естрогени се произвеждат от плацентата, те се прехвърлят в кръвообращението на бебето, което води до временна гинекомастия при бебето. Гинекомастията при юноши обикновено започва на възраст между десет и дванадесет години и често изчезва след осемнадесет месеца.

Намаляването на нивата на тестостерон и повишаването на нивото на подкожна мастна тъкан, наблюдавано като част от нормалния процес на стареене, може да доведе до гинекомастия при по-възрастни мъже. Това също е известно като сенилна гинекомастия. Повишената мастна тъкан при тези мъже води до повишено превръщане на андрогенни хормони като тестостерон до естрогени.
Когато човешкото тяло е лишено от адекватно хранене , тестостероновите нива спадат, докато надбъбречните жлези продължават да произвеждат естрогени, като по този начин причиняват хормонален дисбаланс. Гинекомастията може да възникне и след като възвърнете нормалното хранене.

Нефизиологична

Приблизително 10-25% от случаите се оценяват като резултат от употребата на лекарства. Това е известно като нефизиологична гинекомастия. Медикаментите, за които е известно, че причиняват гинекомастия, включват кетоконазол , циметидин , аналози на хормона на освобождаване на гонадотропин, хормон на растежа и хорион гонадотропин. Лекарствата, които вероятно са свързани с гинекомастия, включват блокери на калциевите канали , като верапамил , амлодипин и нифедипин ; рисперидон , оланзапин , анаболни стероиди , алкохол , опиоиди , ефавиренц , алкилиращи агенти и омепразол . Някои компоненти на продукти за лична хигиена като лавандулово масло или масло от чаено са свързани с гинекомастия.

Хронична болест

Хората с бъбречна недостатъчност често са недохранени, което може да допринесе за развитие на гинекомастия. Диализата може да смекчи недохранването на бъбречната недостатъчност. Освен това много пациенти с бъбречна недостатъчност изпитват хормонален дисбаланс, дължащ се на потискането на производството на тестостерон и увреждането на тестисите от високи нива на урея, известни също като хипогонадизъм, свързан с уремия.

При индивиди с чернодробна недостатъчност или цироза, способността на черния дроб за правилно метаболизиране на хормони като естроген може да бъде нарушена. Освен това, тези с алкохолно чернодробно заболяване са допълнително изложени на риск за развитие на гинекомастия. Етанолът може директно да разруши синтезата на тестостерон. А наличието на фитоестрогени в алкохола може също да допринесе за по-високо съотношение на естроген към тестостерон. Условия, които могат да причинят малабсорбция, като например кистозна фиброза или улцерозен колит, също могат да предизвикат гинекомастия.

2 Comments

 • Мира каза:

  Здравейте, моля дайте ми координати на лекари занимаващи се с гинекомастия.

  • Администратор каза:

   Здравейте,

   За съжаление не си сътрудничим с никоя медицинска институция и нямаме контакт с медицински лица, които са по специалността. Бихме Ви посъветвали да проверите на локално ниво – препоръчки за ендокринолог. Той може да диагностицира и да предложи лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *