гинекомастия - причини

Гинекомастия – причини и поява

Гинекомастия – причини

Млечната жлеза е недоразвита преди пубертета. За развитието й оказват влияние много хормони – главно пролактинът и естрогенът, хормонът на растежа, кортизолът, инсулинът, тироксинът. Всяко ендокринно разстройство може да предизвика развитие на болестта. Гинекомастия – причини за нея могат да бъдат естествени през определени периоди от живота на мъжа, както и при патологични случаи.

При младежите, увеличеният размер на гърдите, се обуславя най-вече от доброкачествено уголемяване на млечната жлеза, докато при възрастните и най-вече при пълните пациенти, това се дължи на натрупването на мастна тъкан под кожата. Може да се появи постепенно при новородени, юноши и възрастни като остър едностранен или двустранен оток на млечната жлеза. Доброкачествената гинекомастия, по време на юношеството, се наблюдава при 70% от момчетата на възраст от 13-15 години. В тези случаи се дава срок за изчакване от 1 до 2 години. Обикновено, причината не е патологична и след време гинекомастията изчезва, но при по-малък процент остава и се налага хирургично отстраняване поради естетични и психологически причини, както и поради факта, че при мъжа не трябва да има млечна жлеза (по този начин се избягва възможността от развитие на рак на гърдата в бъдеще).

Гинекомастията е най-честият повод за преглед на гърдата при представителите на силния пол. Основната причина, която генерира заболяването, е промяна в баланса между естрогени и андрогени (естрогените предизвикват нарастване на жлезата, докато андрогените са тези, които отговарят за противоположния ефект), което означава че всяко понижение на нивото на андрогените в кръвта и съответно повишение на естрогените води до гинекомастия.

Гинекомастията се наблюдава обикновено в три възрасти:

При новородени – около 60% от момчетата страдат от това състояние – нарича се физиологична гинекомастия. Тя е естествено състояние след раждането, породено главно от влиянието на майчините хормони върху плода, като отшумява много бързо и не бива да буди признаци на тревожност в родителите.

Пубертет – между 4 и 69%, това е т. нар. транзиторна гинекомастия. Дължи се на по-бързото съзряване на клетките в тестисите, отделящи естрогени в периода на полово развитие.

Транзиторната гинекомастия се характеризира със свой цикъл на развитие и обикновено преминава от само себе си, при съзряването на клетките, отделящи мъжки полови хормони (андрогени), а гърдата се възстановява без хирургическа интервенция приблизително 18 месеца след появата. За транзиторната гинекомастия не е нужно да се прибягва до медикаменти. Ако се появят комплекси може просто да се сложи бельо, което ще намерите в нашия магазин. То умело ще прикрие временната аномалия.

Важно е да се отбележи, че ако не се наблюдава редуциране на размерите на гърдите, вероятно става въпрос за патологични изменения. И тъй като транзиторната гинекомастия бележи пик, това означава само едно – употребата на стероиди в тази възраст и малко над нея съвсем не е препоръчителна, защото тялото е с все още неустановен хормонален баланс.

След 50-годишна възраст (инволутивна гинекомастия) – от 24 до 60%, тук тя е мултифокална, т. е. растежът на гърдата започва в повече сектори на жлезата и достига до по-големи размери вследствие на естествените процеси на стареене на организма, когато производството на тестостерон започва да намалява, а това на естроген да се увеличава. В тялото започва да се синтезира ароматаза – ензим, който превръща андрогените в естроген.

Фактори, водещи до гинекомастия

Медикаментозно обусловена – включват се не само медикаменти (предозиране на транквилизатори, противотуберколозни медикаменти, препарати за лечение на язва), но и различни отравяния, алкохолизъм, които нарушават процесите на равновесие между андрогените и естрогените в тялото на мъжа и водят до увеличен синтез на естрогени и впоследствие до нарастване на гръдните жлези.

  • Вследствие на чернодробна цироза и недохранване;
  • Първичен хипогонадизъм (редуциране на мъжките полови хормони);
  • Вторичен хипогонадизъм;
  • Хипертиреоидизъм (повишена продукция на хормоните на щитовидната жлеза);
  • Хронична бъбречна недостатъчност;
  • Персистираща пубертетна гинекомастия;

Тумори на тестисите – както и различни аномалии в тяхното развитие, което от своя страна може да генерира дисбаланс в съотношението между мъжките и женските полови хормони, съответно с увеличен синтез на естрогени, като това състояние е по –характерно за младите мъже. Патологичната гинекомастия може да се наблюдава и при рак на бъбреците, белия дроб и червата.

Гинекомастия – причини могат да бъдат различни генетични заболявания. Нерядко се наблюдава и при други заболявания на черния дроб и бъбреците, кожата и кръвта, както и на нервната система (болест на Паркинсон, епилепсия, възпаление на мозъчните обвивки).

Синтезираната информация в “Гинекомастия – причини” представлява систематизиран и обработен материал, който описва основните причини и пиявата на гинекомастия. Ако материалът Ви е харесал, може да разгледате останалите ни статии. Харесайте и нашата facebook страница, където ще бъдете винаги с крак с новите публикации по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *