гинекомастия - същност

Гинекомастия – същност

Гинекомастия – същност

Сблъсквали ли сте се с така наречените мъжки цицки? “Гинекомастия – същност” е статия, в която ще ви разкрием подробна информация за произхода, проявата и още информация относно заболяването. Малко известен факт е, че това е заболяване, което си има обособено име. Нарича се гинекомастия и описва сътоянието, което нормалните хора определят като подпухнали мъжки зърна или мъжки цицки.

Гинекомастията представлява увеличение на мъжките гърди вследствие на подуването на млечните жлези. Увеличението може да варира в рамките на от един до десет сантиметра. Най-често това увеличение е от порядъка на четири сантиметра. Терминът е съчетание от гръцките думи за жена – gyne и за гърди – mastos. Заболяването е свързано с хормонален дисбаланс, който ви оставя с твърде високо ниво на женския хормон – естроген, за сметка на андрогенните – мъжки хормони.

Гинекомастия – първи случаи

Историята свидетелства, че заболяването съществува от древни времена – самият Аристотел е писал наблюдения за проблема, статуите на египетски везири и фараони ги изобразяват с големи гърди, а в някой от седемте тома на своята медицинска енциклопедия пътуващият фелдшер Павел от Егина (636 – 690 година) описва и първите начини за хирургическо отстраняване на проблема.

Проява

Между 40 и 60% от мъжете имат подобни гърди, или с други думи, независимо дали са диагностицирани, те я притежават.

Гинекомастията може да засяга едната или двете гърди. Проблемът се състои в увеличаването на млечната жлеза при мъжете, като причините за това са различни за различните групи пациенти. Характерна е появата на повишена чувствителност при допир на гръдните зърна, дори болка, а понякога и втвърдяване на жлезата на мъжката гърда.

Често, мъжете не разбират, че са развили гинекомастия, особено по-пълните мъже, а тези, които знаят, се питат какви причини са довели до нейното развитие, както и начини за лечение. Като при всяко болестно състояние на тялото, така и при поява и развитие на гинекомастия, се наблюдават характерни симптоми, въз основа на които самата гинекомастия се диагностицира сравнително лесно.

“Гинекомастия – същност” е статия съсредоточена върху същността на болестта Диагнозата се характеризира с различен по вид произход и различни разновидности. За да прочетете повече за тях, може да разгледате статиите „Гинекомастия – причини“ и „Гинекомастия – видове“.

Гинекомастията по своята същност не представлява каквато и да било заплаха за мъжкото здраве. Тя обаче може да е отражение на проблем, който е с по-дълбоки корени. Това предполага, че не бива да се пренебрегва и омаловажава.

Най-тежкият проблем, който може да предизвика появата на увеличени мъжки гърди (гинекомастия) е силно заниженото мъжко самочувствие. Точно така парадоксално е диагноза с физическо изявление да се отразява главно върху психиката на човек. Появата на гинекомастия или хроничното й наличие са предпоставка за силно снижено мъжко самочувствие, това от своя страна може да доведе до дълбока депресия. За моментално справяне с проблема Ви съветваме да разгледате нашият магазин, там ще намерите разнообразн бельо, което ще Ви осигури спокойствие и ще завиши Вашето самочуствие.

Въпреки разреденото използване на термина „Гинекомастия“, той е един от най-често изтъкваните странични ефекти от употребата на стероидни (анаболни) вещества. Поради тази причина спортистите трябва да са добре запознати с веществата, които приемат и дозировката, която употребяват.

Формиране и взаимодействие с лекарства

Гинекомастия се получава при разрастване на тъканта в гръдните жлези под влиянието на по-високи от нормалните естрогенни нива (и/или съответно нарушаване хормоналното равновесие между тестостерон и естрогени).

Като временно състояние гинекомастията може да се наблюдава при новородени, по време на пубертета и при мъже между 50 и 80 години. При тях се свързва с процесите на физиологично преустройство на хормоналната система.

Нерядко гинекомастия е страничен ефект на лечението с редица медикаменти, сред които:

 • Анаболни стероиди и андрогени;
 • HAART терапия при ХИВ-позитивни пациенти;
 • Антиандрогенни препарати за лечение на рак на простатата;
 • Диазепам;
 • Трициклични антидепресанти;
 • Химиотерапия;
 • Лекарства за лечение на язвена болест (например cimetidine);
 • Лекарства за лечение на сърдечни заболявания (например digoxin и калциеви антагонисти)
 • Гинекомастия се среща и при хора, системно употребяващи алкохол и наркотични вещества (амфетамини, марихуана, хероин, метадон).

Гинекомастия е симптом при редица заболявания, при които е необходимо лечение:

 • Хипогонадизъм;
 • Хормон-секретиращи тумори;
 • Хипертиреоидизъм;
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Чернодробна цироза и чернодробна недостатъчност.

Синтезираната информация в “Гинекомастия – същност” представлява систематизиран и обработен материал, който описва основните характеристики на гинекомастията. Ако материалът Ви е харесал, може да разгледате останалите ни статии. Харесайте и нашата facebook страница, където ще бъдете винаги с крак с новите публикации по темата.

One Comment

 • Стефан каза:

  Здравейте,
  Статията е изключително изчерпателна и подробна. Много добро четиво за хората, които се интересуват.
  Мога само да добавя, че не сте вникнали повече във видовете гинекомастия.
  Иначе е супер, поздравления!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *